Persoonlijke benadering
Wetenschappelijk
Kwaliteit
Onderzoek
De basis van een neurofeedback behandeling is een uitgebreid (Q)EEG onderzoek. Tijdens een QEEG onderzoek worden op verschillende plekken op het hoofd elektroden geplakt. Op al die plekken wordt gemeten hoe actief de hersenen zijn.
Het EEG- signaal wordt gemeten door middel van elektrodes die op de hoofdhuid worden geplakt. Het EEG-signaal bestaat uit een mix van snelle en langzame hersengolven. Met speciale apparatuur wordt het EEG-signaal omgezet in een zogenaamd kwantitatief EEG, dit noemen we het QEEG. Het QEEG geeft weer hoeveel snelle en langzame golven er zijn gemeten. Het profiel dat daar uit komt, wordt vergeleken met met een groep mensen met dezelfde klachten en die mee hebben gedaan aan een wetenschappelijk onderzoek. Zo komen we te weten of jouw hersenactiviteit overeen komt met deze groep mensen met dezelfde klachten.
Het QEEG onderzoek wordt tijdens de intake gedaan. Wanneer je komt gaan we eerst bespreken wat de klachten precies zijn en wat je doel is van de neurofeedback behandeling. Als we de klachten goed in beeld hebben, kunnen we met het QEEG onderzoek beginnen.
Nadat de elektroden zijn geplakt, zal ik je vragen rustig te blijven zitten. We gaan dan gedurende 1 minuut met de ogen geopend de hersenactiviteit meten. Dit doen we ook met de ogen dicht en tijdens het uitvoeren van een taak, bijvoorbeeld een rekentaak of een taak waarbij je piepjes moet tellen. Zo kunnen we precies zien hoe de hersenen reageren op momenten dat het in rust is of wanneer het juist actief moet worden.
Voorbeeld van een EEG signaal
Voorbeeld van een QEEG signaal