Neurofeedbackbehandeling

 Persoonlijke benadering

Wetenschappelijk

Kwaliteit

Onderzoek

De behandeling


Als uit het QEEG onderzoek is gebleken dat de klachten te verklaren zijn door een verstoorde hersenactiviteit kan gestart worden met neurofeedback behandeling. Het doel van de neurofeedback behandeling is daarbij het normaliseren van de hersenactiviteit.

Voor we kunnen starten met de behandeling moeten een paar elektroden worden geplakt. Deze worden geplakt op de locatie op het hoofd waar we willen trainen. De elektroden meten de hersenactiviteit en op basis daarvan krijg je feedback (door middel van een animatie) te zien op een TV-scherm. Deze animatie laat in spelvorm zien wanneer de hersenen gewenste activiteit vertonen; het spelletje gaat goed en je scoort punten. Wanneer de hersenen geen gewenste activiteit vertonen, gaat het spelletje niet goed. Op die manier leren de hersenen vaker gewenste activiteit te vertonen, want dat levert beloning op.

Wanneer het met de animatie goed lukt om de juiste hersenactiviteit aan te sturen, kunnen we ook feedback geven door middel van een film. Deze DVD kan je in de praktijk uitzoeken, maar je mag natuurlijk ook je eigen film meenemen.

Neurofeedback wordt ook EEG-biofeedback, neurotherapie of neurobiofeedback genoemd.

Meten

Eerst moet gemeten worden of afwijkende activiteit de oorzaak van de klacht kan zijn.

Bewustzijn

Visualiseren van hersenactiviteit maakt je bewust en geeft inzicht in het eigen functioneren.

Optimaliseren

Realtime feedback gekoppeld aan de toestand in het brein. Succes wordt beloond!

Monitoren

Samen bekijken we de vooruitgang van de trainingen. Ik laat je zien hoe het EEG aan het normaliseren is.

Hoe lang duurt een behandelsessie


Voor een behandelsessie wordt 45 minuten uitgetrokken. Als je binnenkomt kunnen we eerst even praten over hoe het nu gaat. Dan worden de elektroden geplakt. Het trainen zelf duurt ongeveer 30 minuten, telkens met korte feedback rondes van 1 minuut. Als het erg goed gaat, kunnen we de rondes verlengen naar 1,5 minuut.

Tussen de rondes door kunnen we korte pauzes houden. Het is per persoon verschillend wat ze prettig vinden en dat gaan we uiteraard samen bekijken.

Bijwerkingen


Er zijn geen bijwerkingen bekend van neurofeedback therapie. Sommige mensen voelen zich wel moe na een behandelsessie. Dat komt met name doordat ze zich half uur lang hebben geconcentreerd.