Neurofeedback

 Persoonlijke benadering

Wetenschappelijk

Kwaliteit

Onderzoek

Wat is Neurofeedback

Neurofeedback kan verbetering geven doordat de hersenen leren hun activiteit te optimaliseren. De hersenactiviteit wordt getoond in een computerspel. Elke keer als een positieve verandering in de hersenen plaatsvindt, gaat het spel goed. Vertonen de hersenen niet het gewenste patroon dan gaat het spel niet goed. Door de hersenen telkens te belonen zullen ze leren vaker en langer een gewenst patroon van activiteit te vertonen en nemen de klachten, die bij het oude patroon hoorden, af. Dit is een actief leerproces, waardoor de effecten veel langer blijven dan bijvoorbeeld met medicatie het geval is.

Ons brein

De hersenen zijn het meest ingewikkelde orgaan van ons menselijk lichaam. Ze sturen allerlei belangrijke lichaamsfuncties aan, zoals de ademhaling en hartslag, maar ook processen als denken en voelen vinden er plaats. Bewegingen worden door de hersenen aangestuurd en ook al voelen de hersenen zelf geen pijn, ze registreren wel pijn die we in ons lichaam voelen. Helaas gaat er soms ook wat mis in de hersenen. Van veel aandoeningen en klachten is bekend dat dit gepaard gaat met veranderingen in de hersenactiviteit. Wanneer onze hersenen bijvoorbeeld te snel of juist te langzaam werken, heeft dat gevolgen op ons gedrag en hoe we ons voelen.

Qeeg Hersenmeting

De basis van een neurofeedback behandeling is een uitgebreid (Q)EEG onderzoek. Tijdens een QEEG onderzoek wordt op verschillende plekken op het hoofd EEG gemeten. Op al die plekken wordt gemeten hoe actief de hersenen zijn.

Lees meer over de hersenmeting

 

Normaal gesproken zien we meer langzame hersenactiviteit als je aan het rusten bent en meer snelle activiteit als je je aan het concentreren bent.

 

Neurofeedbackbehandeling

Als uit het QEEG onderzoek is gebleken dat de klachten te verklaren zijn door een verstoorde hersenactiviteit kan gestart worden met neurofeedback behandeling. Het doel van de neurofeedback behandeling is daarbij het normaliseren van de hersenactiviteit.

Lees meer over de behandeling